Brussels Beer Project (BBP) werd slechts 5 jaar geleden geboren en bereidt zich nu al voor op de bouw van haar tweede brouwerij in Anderlecht na de brouwerij in de binnenstad te Dansaert.

HET NIEUWE OPUS ZAL EEN PRODUCTIECAPACITEIT VAN MAXIMAAL 10 MILJOEN FLESSEN HEBBEN EN BEVINDT ZICH AAN HET BIESTEBROECK-BASSIN IN DE WIJK ‘PORT SUD’.


BRUSSELS BEER PROJECT LANCEERT EEN ARCHITECTUURWEDSTRIJD VOOR HAAR BROUWERIJ 2.0 IN ANDERLECHT

Het BBP lanceert deze dinsdag 19 juni een architectuurwedstrijd met steun van de Bouwmeester om haar brouwerij van de 21e eeuw te plaatsen. Ze zal een capaciteit hebben van 35.000 hectoliter, het equivalent van 10 miljoen flessen per jaar. De volledige productie, inclusief die van de permanente bieren bij haar brouwerijpartner, zal worden teruggebracht naar Brussel. De Dansaert-microbrouwerij, nu gefocust op de tijdelijke bieren, zal zal zich dan meer richten op testbrouwsels.


Een brouwerij van de 21e eeuw: navolgenswaardig, creatief en open!

Naar idee van haar bier Babylone, gebrouwen met onverkocht brood, zal de brouwerij een voorbeeld zijn met betrekking tot waterhergebruik en energiebeheer. Ze zal ook bijzonder flexibel zijn daar er elk jaar meer dan 30 verschillende bieren zullen worden gebrouwen; zowel in kleine als in grote hoeveelheden. BBP wil één van de betere, innoverende craft brouwerijen in Europa worden. Deze nieuwe brouwerij zou haar helpen in deze uitdaging.

Hoewel de focus ligt op de productie van bier, staat de brouwerij ook open voor de BBP-community voor bezoeken, evenementen en een beer garden van 900m2 gelegen langs het kanaal en het fietspad. De perfecte locatie om zonnige middagen door te brengen met een biertje naast de brouwketels.


Een brouwerij langs het water, in de ‘Port Sud’ wijk!

De Port Sud-wijk geniet een uitzonderlijke ligging aan de Biestebroeck-havenkom in Anderlecht. Deze buurt is een prioriteit van het Brussels Gewest met zijn «Kanaalplan» en zal naar verwachting de komende 5 tot 10 jaar in de loop van vele nieuwe projecten sterk evolueren. De BBP-site is een stuk land in de haven van Brussel en wordt direct begrensd door het kanaal. Het is gemakkelijk te bereiken met de fiets en op slechts 15 minuten lopen van het station Brussel-Zuid.

BBP wil een actieve rol spelen in de revitalisering van de Port Sud wijk en moet bijdragen aan de identiteit en de aantrekkelijkheid ervan. Het gebouw kan op bijna 1.000 m2 tot 15 meter hoog worden met een aangrenzende beer garden van 900m2. In de wedstrijd die op 19 juni werd gelanceerd, nodigt het BBP architecten uit om “een gedurfde brouwerij te bouwen, die uitkijkt naar morgen. Een brouwerij met een assertieve en eigentijdse stijl”. Naast het creëren van een 15-tal geschoolde en ongeschoolde banen, wil BBP graag volledig betrokken worden bij het leven in haar nieuwe wijk.


De community zal bij elke fase van dit ambitieuze project worden betrokken!

Het zal wachten geblazen zijn tot eind 2020 voordat de eerste brouwsels in deze brouwerij 2.0 gelanceerd zullen worden. De eerste stap is gezet met de lancering van de architectuurwedstrijd op 19 juni, die verschillende tientallen teams uit binnen- en buitenland zou moeten aantrekken.

BBP plant de voortgang van deze wedstrijd te delen met haar community, die zal worden geraadpleegd voor de keuze van het definitieve architectuurproject in oktober 2018. De verschillende stadia van dit project zullen in real time worden gedeeld: het verkrijgen van vergunningen, het begin van de bouw, aankomst brouwinstallaties, eerste brouwsels. Het BBP zal opnieuw een beroep doen op haar grote community om nog meer crowdfunding voor dit project te realiseren. Stay tuned!